De cafeïne.

Cafeïne is wereldwijd de meest verbruikte farmacologisch actieve substantie. Ze is niet alleen aanwezig in koffie en thee, maar ook in cacao, chocoladeproducten en ook nog eens in 60 andere plantaardige stoffen. Zoals iedereen weet, helpt koffie tegen vermoeidheid en verbetert hij fysieke prestaties. Verder is ook bewezen dat koffie een uitstekende bron van antioxidanten is en nog veel andere weldaden voor de gezondheid inhoudt.

Wist u dit?

Cafeïne in thee heeft minder effect dan cafeïne in koffie. Maar thee bevat veel tannine en dat vertraagt de verspreiding van de cafeïne. Daarom werkt ze zachter en langzamer, ook al gaat het om dezelfde stof. Koffie bevat een verhoogd aantal antioxidanten met heel wat mogelijke positieve effecten voor de gezondheid, zoals het voorkomen van hartziekten en kanker. Volgens professor Joe Vinson van de Universiteit van Scranton is koffie de belangrijkste bron van antioxidanten in het dieet van Amerikaanse burgers.

Vrij populair: cafeïnevrije koffie.

Sommige mensen verkiezen cafeïnevrije koffie, vaak om slaapstoornissen tegen te gaan. Dat blijkt vaak weldoend, maar toch moet gemeld worden dat om technische redenen de cafeïne nooit 100% onttrokken is. De raad is dus - zoals met alles- om cafeïnevrije koffie evenwichtig en met mate te verbruiken. Om de cafeïne te onttrekken, bestaan er verschillende methodes. Másalto koos uiteraard voor de mildste en meest natuurlijke.

Hoe wordt cafeïnevrije koffie gemaakt?

De extractie van cafeïne gebeurt bij de rauwe koffiebonen, dus voor ze gebrand worden. Daarbij zorgt men ervoor alleen de cafeïne te onttrekken, en vooral de stoffen die bijdragen tot de vorming van het aroma van koffie te behouden. Voor deze behandeling bevat de koffie tussen 1 en 2,5% cafeïne, waarvan er maximum slechts 0,1% overblijft na de extractie. Dat betekent dat een normale kop koffie gemiddeld 75 milligram cafeïne bevat, terwijl een kop cafeïnevrije koffie gemiddeld niet meer dan 3 mg bevat.
Het is overigens technisch heel moeilijk om alle cafeïne uit de koffie te halen.

Indien u doorgaat met surfen op onze site, aanvaardt u onze Cookiebeleid.
Ok