Ethiek: ja of neen?

Oorspronkelijk berust fair trade op prachtige morele waarden met een meer dan eerbaar doel: de kleine landbouwers en plaatselijke producenten ondersteunen en hen een eerlijke prijs betalen voor het werk dat zij verzetten. Gewiekste communicatiespecialisten besloten intussen echter om de gevoelige snaar van de consument te bespelen en kaapten het concept van eerlijke handel om zuiver commerciële redenen. Eerlijke handel is daarmee uitgegroeid tot een verkoopargument. Het is niet langer eerlijke handel, maar de handel in eerlijkheid.

Eerlijkheid en kwaliteit, hand in hand

De beste manier om eerlijke koffie te kopen tegenwoordig is kwaliteitsproducten kopen, m.a.w. koffie geteeld op de hoogvlakten. Die koffiebonen zijn inderdaad duurder, omdat ze heel wat arbeid en zorgen vergen, maar de boeren die de bonen verbouwen en oogsten kunnen in ieder geval rekenen op een eerlijke prijs.

Másalto is betrokken bij ontwikkelingsprojecten

Wij bij Másalto kopen zeldzame koffiebonen die verbouwd werden in hooggelegen landen en waarvoor een eerlijke prijs werd betaald. Eerbied voor de koffieboeren is voor ons immers prioritair. Maar dat alleen volstaat voor ons niet. Wij willen ook betrokken zijn bij de persoonlijke ontwikkeling van de koffieboeren. En dus kozen wij voor een samenwerking met de Efico Foundation. Dit Belgische initiatief dat onder toezicht staat van de Koning Boudewijnstichting, streeft naar betere leefomstandigheden voor de kleine koffieboeren.

Meer weten?

efico    efico

Indien u doorgaat met surfen op onze site, aanvaardt u onze Cookiebeleid.
Ok